вторник, 9 август 2011 г.

Какво е хостинг

И така в първия си пост в блога за безплатен хостинг обещахме да ви разкажем малко повече за това какво е хостинг и какво е значението му за сайта ви.
Има няклко вида хостинг:
1. E-mail хостинг (e-mail hosting)
2. Споделен уеб хостинг (shared hosting)
3. Файлов хостинг (file hosting)
4. Посветен хостинг (dedicated hosting)
5. Виртуален сървър (virtual server или vps)
6. Хостинг облак (cloud hosting)
По подробно можете да видите видовете хостинг в wikipedia.
Хостинг, безплатен хостинг - ето как изглежда едно хостинг помещениеНие ще се фокусираме върху уеб хостинга, който най – често е и споделен. При него дадена фирма инвестира в закупуването на мощни компютри (сървъри), осигуряването на подходящо място за тях (често изискват специфични условия), наемане на специалисти които да поддържат сървърите и след това отдава части от тези сървъри под наем.
Иначе казано при споделения хостинг имаме няколко потребителя, които получават само части от един и същ сървър (най – често при безплатните хостинги е така и частите са доста ограничени). Под части се разбират дисково пространство и изчислителна мощ.
И така разбрахме малко повече за самия хостинг, все още не знаем за какво ни служи той.
Хостинг (hosting, англ. домакин) е мястото където физически стой сайта ви. Вие качвате файловете на сайта си там и всички потребители ги изтеглят оттам.
Веднага става ясно че е важно хостинга да притежава добра свързаност с целия свят.

ВАЖНО: Скоростта с която един хостинг връща резултатите на посетителите на сайта ви може да се окаже основен критерий за избиране на подходящия за вас хостинг.
Ако свързаността на хостинга е бавна, това ще забави отварянето на сайтовете, които са качени на него, без значение дали интернет скоростта на потребителите на сайта е бавна или бърза.

На картинката по – горе е показано как изглежда едно типично помещение за хостинг (сървърно помещение), снимката е от wikipedia.

Няма коментари:

Публикуване на коментар